Hello you! Met mijn maatkleding opleiding, zijn we vorige week in de introductieweek een dagje naar Arnhem geweest. We gingen naar het Museum Arnhem om met name Bas Kosters I want it to be soft expositie te bezichtigen! De heer Bas Kosters himself was er ook én gaf een presentatie wat de expositie extra speciaal maakte. Ben je benieuwd hoe het was? Lees dan gauw verder.

Bas Kosters (Zutphen, 1977) staat bekend als Nederlands meest uitgesproken fashion Artist. Met zijn kleurrijke werk doorbreekt hij codes van de modewereld en stelt hij maatschappelijke en sociale kwesties aan de kaak. Zijn creaties benadrukken de rol van mode en kleding als vorm van expressie en inspiratie, voor zichzelf en voor anderen. Sinds hij in 2003 afstudeerde aan het Fashion Institute Arnhem creëert Bas Kosters een eigen wereld van kleding, installatis, tekeningen, illustraties, textielkunst, soft sculptures, muziek en video onder de naam Bas Kosters Studio. De expositie laat aan de hand van verschillnde thema’s een universum zien van 13 jaar mode en vormgeving; een kleurrijk totaalkunsrwerk dat voorkomt uit de oprechte reactie van Bas Kosters op de wereld en om ons heen.


Recyclen is iets wat Bas Kosters erg belangrijk vind en daarom ook centraal staat in de kunstwerken die hij maakt. Hij vertelde dat hij het zo zonde vond dat mensen hun geliefde paraplu’s die kapot waren maar er altijd voor hun geweest waren, gewoon in de prullenbak gooide alsof het niets was. Je goot je geliefde als het even niet goed gaat toch ook niet in de prullebak, van doeii, jij hebt nooit bestaan!? Hij haalde s’ avonds als hij op paraplu jacht ging, gewoon of de stof van de paraplu er af of nam gewoon de hele paraplu mee die in Amsterdam overal op de grond gesmeten zijn of in de prullenbak liggen. Ook gebruikt hij graag oude en gebruikte kledingstukken, meubels en stoffen. Een hart voor de natuur heeft hij zeker. Zo probeerd hij zijn steentje bij te dragen aan minder vervuiling in de kledingindustrie, die voor wel 30% in de hele wereld op jaarbasis voor vervuiling zorgt.


Bas Kosters vertelde in zijn presentatie dat zijn passie voor tekenen bijna evenredig staat aan zijn passie voor het ontwerpen van kleding. Vandaar dat er vaak veel prints en tekeningen in zijn ontwerpen te zien zijn. Bas kosters is echt een duizendpoot.


De Icons, een van zijn bekendste werken; De Rode Monster jurk uit zijn Freedom collectie. Bekijk meerdere collecties van Bas Kosters Studio op zijn website. En neem zeker een kijkje in de webshop.


Dit is een erg mooi kunstwerk, prachtig eigenlijk. Een ode aan de pas overleden vader van Bas Kosters waar hij al zijn vaders kleding heeft gebruikt in dit kunstwerk. ‘Love is all alone, together is all alone’ Het kunstwerk is zoals je kunt zien een kleding stuk en is een erg zware jas met een grote cape, kracht, warmte, verdriet en liefde is wat ik zie. In de webshop op zijn site, is een erg mooie kaart te koop met Bas Kosters die de jurk aan heeft en er als ware in ligt als of het een deken is. 


Of course, waarom niet de beste vuilniszakken in town gebruiken voor een erg grappig maar tof kunstwerk. Ik vond de expositie erg mooi, heel divers en erg kunstzinnig met hart voor milieu. Ik hou wel van musea’s en mode exposities. Wat ook heel erg amazing is eigenlijk, dat Bas Kosters nu al met 11 jaar in de mode bussiness een eigen expositie heeft! Iets wat we meestal pas zien als de ontwerper/kunstenaar of heel oud is of overleden is. Wat wil zeggen dat Bas Kosters een aardige indruk heeft gemaakt in de mode wereld. Wat zeker begrijpelijk is en hij echt verdiend heeft. Hij laat mensen op een andere manier naar kleding kijken en met spullen omgaan. Helaas was zijn expositie van 14 mei tot en met 4 september te bezichtigen, wat betekend dat het er nu niet meer is. Maar kijk zeker op Museum Arnhem voor nog meer informatie en inspiratie omtrent Bas Kosters zijn expositie. Have a lovely day! Liefs,

Kimberly

2

You May Also Like

2 comments

Reply

Amazing blog! Keep going! 🙂

Reply

Thank you very much! I sure will =)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.